Alles over Sulfieten in Wijn

Door de groeiende belangstelling voor biologische, biodynamische en lage-interventie wijnen bent u misschien nieuwsgierig naar de rol die sulfieten in wijnen spelen. Het komt zelden voor dat wijnen vrij zijn van toegevoegde sulfieten, maar ze bestaan wel degelijk! Hier zijn alle basisfeiten over sulfieten en een aanbeveling voor een wijn zonder toegevoegde sulfieten.

Wat zijn sulfieten in wijn?

Sulfieten, ook bekend als zwaveldioxide, zijn conserveringsmiddelen in wijn. Een wijn kan eigenlijk onmogelijk volledig vrij van sulfieten zijn! Dit komt omdat natuurlijke sulfieten een bijproduct van wijn zijn! Sulfieten worden geproduceerd tijdens het gistingsproces bij de wijnbereiding, weliswaar in kleine hoeveelheden.

Tijdens de gisting worden de suikers in de druiven omgezet in alcohol om wijn te vormen, waarbij sulfieten van nature in beperkte hoeveelheden worden geproduceerd.

De meeste wijnmakerijen voegen tijdens de gisting echter meer sulfieten toe. Het is een soort conserveermiddel. Het helpt om de frisheid en de smaken van de wijn te behouden, vooral voor wijnen die gemaakt zijn om tientallen jaren te rijpen.

Op dezelfde manier worden sulfieten gebruikt in de meeste producten met een lange houdbaarheid, zoals conserven en levensmiddelen die in de voorraadkast kunnen worden bewaard.

Hoewel sulfieten in kleine hoeveelheden niet per se slecht voor je zijn, kunnen ze schadelijk zijn voor mensen met sulfiet gevoeligheid en astma.

Wijnen zonder toegevoegde sulfieten

Wijnen zonder toegevoegde sulfieten zijn gewoon wijnen die alleen de natuurlijke sulfieten bevatten die in wijn ontstaan als gevolg van het hierboven beschreven gistingsproces.

Wijnen zonder toegevoegde sulfieten zijn volledig biologisch en vrij van chemicaliën. Ze zijn het lekkerst als ze jong gedronken worden, en in veel gevallen zijn ze ook ontworpen om jong gedronken te worden.

Naast sulfieten hebben wijnen veel natuurlijke conserveringsmiddelen, waaronder de restsuikers in de wijn, de alcohol, en tot op zekere hoogte zelfs de tannines. Wijnen hebben niet per se toegevoegde sulfieten nodig om vers te blijven.

Als je een wijn koopt zonder toegevoegde sulfieten, geniet er dan jong van voor een optimale ervaring.  Deze wijnen hebben niet die extra beschermlaag die nodig is voor langdurige rijping, zoals je zou vinden in Bordeaux-wijnen die gemaakt zijn om 30 jaar of meer te rijpen.

Sulfieten voorkomen oxidatie, wat een probleem kan zijn voor wijnen die langere tijd moeten rijpen omdat kleine hoeveelheden zuurstof door de kurk heen kunnen dringen.

Desondanks zijn wijnen zonder toegevoegde sulfieten een geweldige manier om van wijnen van hoge kwaliteit te genieten zonder je zorgen te hoeven maken over de aanwezigheid van chemicaliën.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle wijnen zonder sulfieten gelijk zijn. Er is grote zorgvuldigheid vereist bij het produceren van een wijn zonder sulfieten. Wijnmakers moeten deskundig zijn op het gebied van kwaliteitsborging om een heerlijke wijn met weinig sulfieten te kunnen produceren. Gecertificeerde biologische status is een goede indicator, evenals kennis van topproducenten op dit gebied.

Wijnaanbeveling zonder toegevoegde sulfieten: Punctum – Punctum Sin Sulfitos Añadidos Tempranillo

De Punctum Sin Sulfitos Añadidos Tempranillo is een mooie, zonder sulfieten toegevoegde wijn om van te genieten bij Spaanse en Mediterrane gerechten. De wijn is kersenkleurig met een violet vleugje. In de neus komen aroma’s van rode bessen en kersen tot uiting. Hij is fris en fruitig met een lange afdronk.

De perfecte wijn-spijscombinaties voor Punctum Sin Sulfitos Añadidos Tempranillo zijn tapas, Manchego kaas, en chorizo. Serveer deze wijn lichtjes gekoeld onder kamertemperatuur op 16°C voor zijn optimale expressie.

De Tempranillo druiven worden verbouwd op de Dominio de Punctum wijngaarden in centraal Spanje in de provincie Cuenca. Punctum Sin Sulfitos Añadidos Tempranillo is vernoemd naar de wijnmakerij omdat het perfect weerspiegelt wat kan worden bereikt op het terroir met duurzame landbouw- en vinificatiepraktijken. Deze Tempranillo is de ultieme expressie van de uitzonderlijke aromatische eigenschappen die bereikt kunnen worden op de Dominio de Punctum wijngaarden.

Op een hoogte van 800 meter boven de zeespiegel krijgen de wijngaarden veel zonlicht. De bodem van klei houdt het water goed vast. Hierdoor kunnen de druiven biologisch en biodynamisch worden geteeld, zonder het gebruik van pesticiden en schadelijke chemicaliën.

Punctum Sin Sulfitos Añadidos Tempranillo is gerijpt in vaten wat bijdraagt aan de complexiteit van het smaakprofiel. Er worden geen sulfieten toegevoegd, waardoor de wijn zo natuurlijk mogelijk is, van de wijnstokken tot in de fles.

Afsluiting over wijnen zonder toegevoegde sulfieten

Pak een fles wijn zonder toegevoegde sulfieten en proef het verschil! Wijnmakers die biodynamisch druiven telen en biologische wijnen produceren steken veel zorg en liefde in het eindproduct. Het is niet anders voor de producenten van Punctum Sin Sulfitos Añadidos Tempranillo. Je zult de inspanning en de kwaliteit van de wijn bij elke slok waarderen… zonder schuldgevoel, zonder toegevoegde sulfieten! Proost!

Published by Jesús Fernández

CEO of Punctum. With a Master of Business Administration and after six years of experience in the financial analysis sector, Jesús Fernández founded Punctum in 2005 with his sisters Ruth and Cristina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *